Izvješće o radu 2011

U svibnju 2011. godine Medijska tvornica i njezini članovi se već treću godinu aktivno uključuju u projekt Green Cup, nogometno – humanitarni turnir na kojem igraju najbolji igrači malog i velikog nogometa na terenu srednje veličine. Prihod od turnira svake godine ide u humanitarne svrhe za pomoć udruzi Sindrom Down Zagreb, sve se to događa u vrlo lijepom okruženju nogometne akademije, a Medijska tvornica zadužena je za izradu kratkog promotivnog filma u sklopu turnira kako bi se medijski podržao projekt i dodatno povećala vidljivost. 

U lipnju 2011. godine započeo je projekt "Sunčana strana dlana" kada je Medijska tvornica je u suradnji s udrugom Sindrom Down Zagreb započela sa snimanjem kratkometražnog dokumentarnog filmaCan`t Bring Us Down“ o 120 štićenika udruge koja brine o osobama sa sindromom Down. Cilj dokumentarnog filma je podizanje svijesti o odgovornosti pojedinaca ali i društva za živote osoba s poteškoćama u razvoju. Nužna je edukacija i informiranje velikog broja građana, te senzibiliziranje zdravstvenih i nadležnih institucija o sindromu Down koji nije zarazan, te ga se kao takvog ne bi trebalo niti tretirati.

U kolovozu 2011. započela su dva nova projekta Medijske tvornice za koje je ostvareno sufinanciranje od domaćeg i inozemnog donatora.

Prvi projekt pod nazivom „SNIMI OVO!“ odabran je kao jedan od 8 pobjedničkih projekata na natječaju Svjetske banke.  "SNIMI OVO!" je inicijativa mladih za mlade koja potiče kvalitetno provođenje vremena te osposobljava mlade u domovima za nezbrinutu djecu putem medijske radionice koja se sastoji od aktivnosti koje promiču participaciju, te daju priliku mladima da usvoje nova znanja i vještine koje će im olakšati proces socijalizacije u zajednicu. Radionica je pružila priliku svim zainteresiranim mladim osobama koje žive u domovima za nezbrinutu djecu i tzv. stambenim zajednicama za nezbrinutu djecu u Zagrebu i okolici da nauče osnove snimanja, montaže te audio i video produkcije tv spotova. Nove vještine polaznici su primijenili u produkciji edukacijskih i promotivnih TV spotova o pravima djece iz domova za djecu i mladež na obrazovanje i zapošljavanje. TV spotovi s pitanjem „Vidiš li i ti stakleni strop“ prikazivali su se na Internetu te na 24SATA TV, Hrvatskoj televiziji, Novoj TV, RTL-u, Jabuci i Z1 televiziji.

Projekt “Snimi Ovo!” proveo se uz suglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje, te pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića te uz sufinanciranje Ministarstva kulture. Voditeljica projekta Valerija Novak bila je nominirana za Dobrotvorku godine 2011 vezano uz angažman upravo na ovom projektu.

Drugi projekt pod nazivom “Život dostojan čovjeka” izabran je kao jedan od sedam pobjedničkih projekata na HOLCIM natječaju za sponzorstva  i donacije. “Život dostojan čovjeka” je medijska kampanja s ciljem edukacije, informiranja i osvješćivanja javnosti o problemima gotovo 25.000 zaposlenih koji danas u Hrvatskoj, na različite načine, ne primaju plaću i/ili im poslodavci ne plaćaju pune doprinose. Opći cilj projekta je podizanje svijesti o odgovornosti državnog i privatnog sektora za živote svojih zaposlenika. Projekt se sastoji od upečatljivog TV spota redatelja Danijela Tipure, grupa podrške koje vode razni stručnjaci iz polja psihologije, prava, ekonomije i emocionalne inteligencije, te web stranice koja omogućuje interaktivnu komunikaciju sa stručnjacima. TV spot se prikazivao na Z1 televiziji, Jabuci i Hrvatskoj televiziji.