Izvješće o radu 2012

Od siječnja do studenog 2012. Medijska tvornica provodila je projekt "Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!" koji se sufinancirao sredstvima Ureda za udruge Vlade RH i Europske komisije kroz program Mladi na djelu. Radi se o viralnoj kampanji protiv cyber-bullyinga (prevencija naslja na Facebooku i YouTubeu) koja je prerasla u televizijsku kampanju tako da su oba spota redatelja Davida Tešića prikazani na 24sata TV, Z1 televiziji, Jabuci TV i Hrvatskoj televiziji, a u oba spota pojavljuje se glasnogovornica kampanje Daniela Trbović. Spotovi kao i cjelokupna kampanja naišla je na veliki interes javnosti pa su se tako održala i tri odvojena eventa.

22. srpnja 2012. Maja Puhovski i Valerija Novak u Arena centru dijelile su majice s porukom Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama! svim prolaznicima u shopping centru, a prikazivali su se i spotovi diljem centra.

08. rujna 2012. također u Arena centru održali smo event Prijateljstvo je najbolji put – Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama! koji se sastojao od nagradnog kviza znanja za djecu i mlade. Na osam punktova diljem centra postavili smo osam volontera koji su testirali znanja natjecatelja o nasilju na društvenim mrežama. Također, održana je i Arena učionica koju je moderirala voditeljica Ida Prester. Tada su se prikazali spotovi kampanje te su djeca i profesori, ali i poznate osobe vodile otvorenu diskusiju o problemu nasilja na društvenim mrežama. Tako su u Areninoj učionici sudjelovali: Davor Bernardić – predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Boris Đurđević – glazbeni producent, osnivač grupe Colonia, autor glazbe na oba spota kampanje Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama, Antonija Blaće – voditeljica RTL-a i Narodnog radija, Martin Kuzmanović – prva hrvatska Story Pop Zvijezda, Ivan Šarić – voditelj RTL-a, Mario Petreković – komičar i voditelj, Sanja Vladović – direktorica marketinga Arena centra, Ivana Jović Biondić, predsjednica Radne skupine abuse službi hrvatskih pružatelja Internet usluga koja se bavi upravo pitanjem nasilja na Internetu. Svi sudionici ove interaktivne učionice složili su se oko činjenice da se o ovome problemu treba više razgovarati, educirati djecu i mlade putem više ovakvih i sličnih inicijativa, - učenici iz OŠ Dobriša Cesarić te tri profesora predvođena profesorom informatike Goranom Mučnjakom.

Treći događaj kojim je ovaj projekt dobio i svoj nastavak, držao se 15. studenog 2012 u sklopu INFO sajma na Zagrebačkom velesajmu na poziv suorganizatora sajma, tvrtke CARNet kada se osim projekcije postojećih spotova, najavio i nastavak projekta pod nazivom Nasilje nije cool kojim planiramo obići deset škola diljem Hrvatske kako bi potaknuli diskusije na temu cyber-bullyinga.