Održana debata u Splitu!

“Nasilje nije cool”

U osnovoj školi “Gripe” u Splitu jučer je održana radionica u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” udruge Medijska tvornica.

Ukupno 20 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u otvorenoj diskusiji o problemu cyber-bullyinga i govora mržnje na internetu koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak.

60-minutna rasprava sastojala se od iznošenja stavova afirmacijske skupine koja je zagovarala mišljenje kako je cyber-bullying ozbiljan problem u društvu i negacijske skupine koja je tvrdila da je to problem, ali i sastavni dio odrastanja, a prikazali su se i spotovi u kojima su učenici glumili. Ocjenjivački žiri u sastavu profesorice hrvatskog jezika Ane Šarić, pedagoginje Agnes Jelačić i voditeljice projekta Valerije Novak odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate, a ovoga puta prevladali su uvjerljiviji i konstruktivniji argumenti negacijske skupine.

Novost u diskusiji bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo poduprijeti i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

Ovo nam je posljednja škola koju smo posjetili prije božićnih praznika i baš mi je drago da je to upravo bio Split. Djeca su pokazala odlično poznavanje opasnosti na internetu, ali ipak, naučili su i nešto novo, a to je pojam govora mržnje na internetu.”, izjavila je Valerija Novak nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje Medijske tvornice pod nazivom – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sufinanciranje Gradskog ureda za obrazovanje i šport Grada Zagreba, sufinaciranje Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment