Održana konferencija “Tolerance trumps Hate” u Bruxellesu

“No Hate Speech Movement” Predsjednica udruge Medijska tvornica boravila je dva dana u Bruxellesu gdje je kao članica Nacionalnog odbora pri Ministarstvu socijalne politike i mladih sudjelovala na konferenciji Vijeća Europe na temu “TOLERANCE TRUMPS HATE”. Prvi dan, u četvrtak, 07. svibnja, Valerija Đurđević je sudjelovala u četverosatnom pripremnom seminaru na kojem su se iznijela iskustva, lekcije i zaključci provođenja kampanje u svakoj pojedinoj zemlji. Isto tako, na seminaru su se izabrala dva mlada predstavnika pokreta “No Hate Speech Movement” koji su sutra dan izložili zajednička stajališta na Konferenciji “Tolerance trumps Hate”.

Drugog dana, u petak 8. svibnja 2015. godine, u organizaciji Vijeća Europe i belgijskog Ministarstva vanjskih poslova, u Egmont Palace-u održana je konferencija visokog nivoa. Sudionici iz 28 zemalja članica Europske Unije su raspravljali o temeljnim vrijednostima Vijeća Europe kako bi pružili odgovore na polarizaciju, ekstremizam i govor mržnje. Konferencijom je predsjedao Zamjenik premijera te ministar vanjskih poslova Didier Reynders, a sudjelovali su i mnogi visoki europski dužnosnici kao što su: državni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland, visoki izaslanik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein, ministri zemlja članica EU među kojima i potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, predstavnici Nacionalnih odbora svih zemalja članica EU u kojima se provodi kampanja Vijeća EU protiv govora mržnje među kojima i Valerija Đurđević te brojni novinari i borci za ljudska prava. 

Sudionici su se podijelili u tri radne skupine: EdukacijaMediji i informacijsko društvo te Rad i društveni odnosi. U radnoj skupini Medija i informacijskog društva, u kojoj je sudjelovala i Valerija Đurđević, posebnu pozornost privukla je Monika Bickert iz Facebook-a koja je predstavljala načela i politike zaštite privatnosti korisnika te strategije borbe protiv govora mržnje i svih oblika promocije nasilja i nasilnih sadržaja na najposjećenijoj društvenoj mreži na svijetu.

Sudjelovanje na konferenciji ovako visoke važnosti za mene je bilo jako poticajno i korisno iskustvo. Drago mi je da sam imala priliku upoznati sve te ambiciozne mlade ljude iz odbora drugih zemalja u sklopu EU kao i ostalih mladih aktivista u području ljudskih prava i promicanja nenasilja koji se svakodnevno bore za bolji svijet online. Iz Belgije nosim divne uspomene, a što je još važnije, i neka nova prijateljstva koja mogu poslužiti kao kamen temeljac za zajedničke projekte u budućnosti.”, izjavila je Valerija Đurđević po povratku iz Bruxellesa.

Na kraju Konferencije izloženi su zaključci i preporuke radnih skupina za daljnje strateške poteze, programe i politike koje bi Vijeće EU trebalo usvojiti ukoliko se želi nastaviti dalje uspješno suzbijati govor mržnje na internetu, ali i ostale oblike nasilja na internetu.

Post a comment