Održana otvorena diskusija u OŠ Dobriše Cesarića

Nasilje nije cool Danas se održala i druga faza radionice u sklopu projekta Nasilje nije cool u osnovnoj školi Dobriše Cesarića. Učenici koji su se prije dva tjedna podijelili u afirmacijsku i negacijsku skupinu, to su vrijeme iskoristili za osmišljavanje scenarija za video skečeve te snimanje spotova kojima će zastupati svoje mišljenje o problemu cyber-bullynga. Nakon što je snimatelj David Tešić obavio montažu spotova, sve je bilo spremno da se održi i drugi dio radionice, onaj interaktivniji, gdje su se učenici mogli međusobno nadmetati u argumentima vezanim za tematiku nasija na društvenim mrežama, uz stručnu riječ odraslih osoba.

Na samom početku otvorene diskusije, voditeljica projekta Valerija Novak preuzela je ulogu moderatora debate te predstavila prepunoj učionici informatike članove stručnog žirija koji je bio zadužen za procjenu kvalitete argumenata obje skupine. Članovi žirija bili su: Ivana Furlić, viša stručna savjetnica iz Službe za razvoj, provedbu i unaprjeđenje politika za mlade pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, prof. Goran Mučnjak, profesor informatike u osnovnoj školi Dobriša Cesarić te Boris Đurđević, glazbeni producent i autor glazbe za video skečeve u sklopu projekta. Nakon prilično aktivne rasprave, u kojoj smo imali prilike vidjeti spotove i afirmacijske i negacijske ekipe te čuti argumente obiju strana, žiri se jednoglasno odlučio kako je afirmacijska skupina pokazala veći stupanj znanja o problemu cyber-bullyinga, a i demonstrirali su na jasniji i glasniji način svoje mišljenje, a to je da je upravo nasilje na društvenim mrežama veliki problem u društvu o kojem se treba razgovarati.

Drago mi je da smo uspjeli pokrenuti djecu na razmišljanje o problemu nasilja na društvenim mrežama. Podaci iz ankete koju smo proveli prije početka radionice, pokazali su zabrinjavajuće podatke da je za preko 60% djece pojam nasilja jedino vezan uz fizičko nasilje, a da na vrijeđanje, maltetiranje, ruganje, i ostale načine zlostavljanja druge osobe ne gledaju kao na nasilje. Vjerujem da se generalno mišljenje ovom radionicom promijenilo, a to nam je bilo i u interesu, mijenjati percepciju i povećati svijest o načinima ponašanja te samozaštite, bilo da se radi o nasilju u stvarnom ili virtualnom svijetu.“; zaključila je Valerija Novak nakon radionice.

Preostaje još samo podijeliti svim sudionicima majice s porukom Nasilje nije cool te tako zaokružiti uspješnu suradnju s osnovnom školom Dobriše Cesarića na projektu Nasilje nije cool koji Medijska tvornica provodi kroz program Mladi na djelu Europske komisije.

Post a comment