ClosEUp u Dubrovniku!

“ClosEUp” Ove subote je u Dubrovniku održan treći od ukupno pet jednodnevnih festivala ClosEUp kojima je cilj promovirati način realizacije projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika Željko Raguž otvorio je Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza.

«Počašćeni smo što je Dubrovnik odabran kao jedan od gradova u ClosEUp projektu. Nadam se da će festival zainteresirati javnost za povlačenje sredstava iz fondova EU.», rekao je Raguž. Publika filmskog festivala «ClosEUp / Europa izbliza» imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. 

«Cilj festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati publiku za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata. Odabrali smo i snimili 20 uspješnih projekata iz raznih područja: pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva, dubrovačkog nakita, zapošljavanja i brige o starijima.», istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je nositelj projekta ClosEUp. Pritom je i zahvalila voditelju filmske sekcije Gimnazije Dubrovnik i tajniku udruge Luža, prof. Igoru Miošiću, na pomoći u pripremi filmova. 

Između 20 filmova prikazana su i četiri filma o projektima iz Dubrovačko-neretvanske županije, čiji su voditelji i suradnici bili gosti festivala: „Priroda za budućnost” Regionalne razvojne agencije DUNEA i Helena Kangjera, Voditeljica odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i, „Žene na tržištu rada” udruge DEŠA koju je predstavljala Romana Hansal, «Tradicionalno maslinarstvo” Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo s Mladenom Bečićem iz Zajednice maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije te „Pustolovni turizam” Hrvatske gorske službe spašavanja. Prema glasovima okupljenih odabran je i film miljenik publike – ovaj puta je to «Stella Polaris», projekt čiji nositelj je Udruga Zdravi grad Split. Ciklus filmskih festivala «ClosEUp / Europa izbliza» održan je u Slavonskom Brodu i Splitu, a nakon Dubrovnika ostali gradovi koji će ugostiti festival su Krapina (6. 9.) i Zagreb (13. 9.). Prije prikazivanja filmova se u svakom gradu održava besplatna dvosatna radionica „Kako razraditi projektnu ideju?» s početkom u 17 sati. 

Projekt «ClosEUp / Europa izbliza» se realizira se uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.

Post a comment