VALERIJA ĐURĐEVIĆ NASTAVLJA RAD U NACIONALNOM ODBORU

“No Hate Speech Movement” Danas je ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, predsjednici Medijske tvornice Valeriji Đurđević potvrdila novi jednogodišnji mandat u svojstvu članice Nacionalnog odbora za provođenje kampanje Vijeća Europe “No Hate Speech Movement”. Vijeće Europe u ožujku 2013. podine pokrenulo je kampanju „No Hate Speech Movement“, sa svrhom podizanja svijesti javnosti o rizicima i štetnosti govora mržnje za kulturu demokracije i poštivanje ljudskih prava na Internetu i animiranja mladih na promoviranje ljudskih prava na Internetu.

Europska kampanja provodi se na 2 razine: 

– aktivnosti koje izravno organizira Vijeće Europe, 

– aktivnosti na nacionalnim razinama 

Tako je u Hrvatskoj, sukladno preporukama Vijeća Europe, osnovan Nacionalni odbor koji čine predstavnici državnih tijela i udruga koje djeluju u cilju promicanja ljudskih prava, sigurnijeg Interneta, odgovornog građanstva te unapređenja kvalitete života mladih. Nacionalni odbor netom nakon svog osnivanja predložio je Akcijski plan provedbe kampanje „NE govoru mržnje na Internetu“, koji je u rujnu 2013. godine odobrila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica Milanka Opačić. Kampanja se implementira kroz suradnju nadležnih tijela državne uprave i udruga koje djeluju u području zaštite ljudskih prava te udruga mladih i za mlade. 

Ministarstvo socijalne politike i mladih u srpnju 2013. godine objavilo je i Poziv za prijavu projekata udruga usmjerenih prevenciji nasilja nad i među djecom i mladima, koji je sadržavao područje “Prevencija nasilnog ponašanja nad i među mladima na društvenim mrežama”. Nakon postupka procjene projekata udruga pristiglih na Poziv Ministarstvo socijalne politike i mladih, financijski je podržano šest projekata, između ostalih i “Nasilje nije cool” Medijske tvornice čime je taj projekt ujedno postao službeni partner Kampanje. Završetak projekta “Nasilje nije cool” obilježen je humanitarnim koncertom koji je održan u Sceni Vidra, u Zagrebu, 06. svibnja 2014. godine. Na koncertu su nastuplii poznati glazbenici: Ivana Kindl, Luka Nižetić, Lana Jurčević, Leteći odred, Sandi Cenov, Slavonia Band, Teška industrija i grupa Connect. Prihod od ulaznica koncerta bio je namijenjen Savjetovalištu protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz”, a ukupno je bilo prikupljeno 9.600,00 kn. Ova aktivnost provodena je u cilju poticanja djece i mladih na aktivno uključivanje u kampanju te senzibiliziranja javnosti, prvenstveno djece i mladih, o štetnosti govora mržnje na Internetu.

Bila mi je čast i zadovoljstvo surađivati s prekrasnim mladim ljudima u Ministarstvu i u Nacionalnom odboru pri čemu se svi na svoje načine i kroz svoje aktivnosti borimo za isti cilj. Ponosna sam na ukupne rezultate prošlogodišnje Kampanje, čemu je doprinio i projekt Medijske tvornice Nasilje nije cool. Vjerujem da ćemo i ove godine raditi korisne stvari u smjeru razvijanja tolerancije na internetu.”, zaključila je Valerija Đurđević.

Od predstavljanja kampanje javnosti, u siječnju 2014. godine kampanja je predstavljena u sklopu radijskih i TV emisija te članaka u tiskanim medijima (RTL, NOVA TV, Z1, 24 sata, Jutarnji list, Večernji list, Hrvatski radio, Radio Sljeme, Radio Makarska, Radio Dubrovnik i dr.). Kampanje su u medijima predstavljale ambasadorica Iva Šulentić, članice Nacionalnog odbora Vesna Katalinić i Valerija Đurđević te voditeljica Službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih Morana Makovec.

Post a comment