ClosEUp u Zagrebu!

“ClosEUp” U sklopu Filmskog festivala kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza koji je održan 13. rujna u Europskom domu, napokon je i zagrebačka publika imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. Odabrali smo i snimili 20 filmova o uspješnim projektima čiji prijavitelji dolaze iz četiri županija: Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Brodsko-posavske i Grada Zagreba. U glavnim gradovima navednih županija održavamo filmski festival i radionicu na temu „Kako razraditi projektnu ideju?”,s ciljem poticanja gledatelja na prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata.», istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je s udrugom Medijska tvornica nositelj projekta ClosEUp / Europa izbliza.

Između 20 kratkih filmova prikazana su i četiri o projektima čiji prijavitelji dolaze iz Grada Zagreba: «Novo doba ljudskih prava i demokracije u hrvatskim školama» Mreže mladih Hrvatske, «Dubrovački nakit – priča o tradiciji kroz 14 komada zlatnog nakita» Zlatarne Križek, «CIVITAS ELAN» grada Zagreba s partnerima, te «WHAT – World Heritage Amazing Treasures» Privatne umjetničke gimnazije. Voditelji tih projekata bili su gosti festivala te su nakon prikazanih filmova publici iznijeli vlastita iskustva o počecima, provedbi i upravljanju projektima. Tako je predstavnica projekta «CIVITAS ELAN», Lidija Pavić Rogošić, skrenula pažnju na važnost partnera s kojima se u projekt ulazi, tj. važnost povjerenja i zajedničkog zalaganja za opću dobrobit. 

«Svi koji se bave projektima svjesni su toga da se od početka pisanja do realizacije promijeni mnogo. Međutim, ono što svih nas veseli na kraju jesu postignuti ciljevi, tj. rezultat koji je utjecao na pozitivnu promjenu u zajednici.», zaključila je Pavić Rogošić. Zlatarna Križek je prvi obrt u Hrvatskoj koji je dobio potporu EU, a ponosni vlasnik, Vlado Križek, naglasio je da su ispunjavali sve uvjete za natječaj te se bez razmišljanja prijavili. Kaže da kod prijave treba imati vjeru u sebe, biti discipliniran i – raditi. I Davor Kajić iz Privatne umjetničke gimnazije kaže da se unatoč izazovima koje svaki projekt prolazi, planiraju ponovno prijavljivati za EU fondove s novim idejama. Projekt «WHAT» u kojem je sudjelovala njegova škola omogućio je učenicima posjete i upoznavanje s lokacijama svjetske baštine u pet partnerskih zemalja. Prema glasovima okupljenih i ovaj puta odabran je film miljenik publike. U festivalskom ciklusu ta čast je drugi put pripala filmu „Poljoprivreda za 21. stoljeće“. Nositelj projekta je poljoprivredna škola „Matija Antun Reljković» iz Slavonskog Broda čiji ravnatelj, Vlado Prskalo, u filmu ističe da su dobivena sredstva modernizirala školu, pomogla promjeni percepcije škole i omogućila zapošljavanje dodatnog nastavničkog i stručnog kadra. 

Filmski festivali u ciklusu «ClosEUp / Europa izbliza» održani su u Zagrebu, Krapini, Dubrovniku i Slavonskom Brodu. Zadnji u nizu je Split, koji će ugostiti festival 24. rujna u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u 18 sati. 

Projekt «ClosEUp / Europa izbliza» se realizira se uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.

Post a comment