Završio projekt Close Up!

ClosE Up U sklopu svečanog predstavljanja Europskog dokumentacijskog centra predstavljeni su i rezultati EU-IPA INFO projekta “CloseEUp/Europa izbliza”, koji je EDC-IRMO provodio u partnerstvu s Medijskom tvornicom tijekom 2013. i 2014., a proglašen je i pobjednik festivala kreativnog dokumentarnog filma CloseEUp/Europa izbliza. Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) predstavio je u ponedjeljak u Zagrebu Europski dokumentacijski centar, koji je postao punopravnim članom europske mreže informacijskih centara Europe Direct.

Službeni status Europskog dokumentacijskog centra dodijeljen je Institutu za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba potpisivanjem sporazuma između Europske komisije i IRMO-a 30. lipnja 2014.

Drago mi je da možemo danas otvoriti Europski dokumentacijski centar Instituta za razvoj i međunarodne odnose EDC-IRMO. Premda taj centar u drugom obliku radi već 20 godina, sada započinje svoj rad kao punopravni član mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama EU-a. EDC-IMRO je četvrti EDC koji smo otvorili u Hrvatskoj i sad imamo solidnu mrežu za informiranje građana o svim politikama Europske unije“, kazao je otvarajući centar voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose Sanja Tišma osvrnula se na uspješan rad IMRO-a tijekom proteklih godina u promoviranju i objašnjavanju europskih politika.

Europski dokumentacijski centri čine mrežu koju je Europska komisija osnovala 1963. Od 2005. EDC mreža je postala dijelom mreže informacijskih centara Europe Direct, a trenutačno u zemljama članicama Europske unije postoji oko 400 Europskih dokumentacijskih centara koji su uglavnom smješteni pri ustanovama za visoko obrazovanje ili istraživačkim centrima.

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su rezultati projekta Close Up koji je IRMO provodio u partnerstvu s Medijskom tvornicom, a proglašeni su i pobjednici filmskih festivala.

Karolina Horvatinčić i Mira Mileusnić Škrtić prezentirale su rezultate 18 mjesečnog projekta „ClosEUp/Europa izbliza“. U promociji su sudjelovali Kristina Tatarović, voditeljica samostalne službe za informativno-obrazovne aktivnosti, ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Dubravka Jurlina Alibegović, ravnateljica Ekonomskog instituta i Valerija Đurđević iz Medijske tvornice. 

Na kraju završne svečanosti proglašeni su pobjednici festivala kreativnog dokumentarnog filma: 

  1. Škola za demokraciju, ekipa Leo Vitasović;
  2. Poljoprivreda za 21 stoljeće, ekipa Weksflick i Domagoj Mrkonjić;
  3. Priroda za budućnost, Gimnazija Dubrovnik i udruga Luža

Posebna nagrada publike dodijeljena je filmu „Stella Polaris“ Kinokluba Karlovac.

Svi prisutni imali su priliku pogledati četiri pobjednička kreativna dokumentarna filma.

Na ovom linku možete vidjeti sve filmove koji su sudjelovali u festivalskoj konkurenciji, a u kratkom videu u nastavku možete pogledati kratki osvrt na cijeli projekt.

Post a comment