Debata u Zagrebu!

“Nasilje nije cool” U osnovoj školi “Horvati” u Zagrebu jučer je održana debata u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” Medijske tvornice. Ukupno 27 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti afirmacijske skupine.

Ocjenjivački žiri u sastavu više stručne savjetnice za mlade pri Ministarstvu socijalne politike i mladih Ivane Furlić, profesorice Linde Šimonović-Nakić, profesorice Suzane Delić i voditeljice projekta Valerije Novak odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate. Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu. U raspravi o problemu nasilja na internetu kao i govora mržnje na internetu pobjedu je odnijela afirmacijska skupina. 

“Prije svake rasprave naglasim kako nitko nije na strani nasilja, niti afirmacijska niti negacijska skupina. Ovdje smo bili prvenstveno da učimo razgovarati o nasilju ali i saznati nešto novo. Tako su se danas učenici upoznali sa kampanjom Vijeća Europe protiv govora mržnje i dobili priliku da se aktivno uključe u kampanju koja kreće u siječnju i u Hrvatskoj.”, izjavila je Valerija Novak nakon debate. 

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sredstva Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment