Debata održana i u Tužnom!

“Nasilje nije cool” Za sam kraj tjedna, debata o problemu cyber-bullyinga i govora mržnje na Internetu u sklopu projekta “Nasilje nije cool”, održala se u OŠ Tužno.  Ukupno se 22 učenika podijelilo u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti afirmacijske skupine. Ocjenjivački žiri u sastavu profesorice Gordane Sokol, profesora Tomislava Vertuša i sudionice projekta iz Medijske tvornice odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate.

Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

U prilično mirnoj raspravi o problemu nasilja na internetu kao i govora mržnje na internetu pobjedu je ipak odnijela negacijska skupina koja je imala uvjerljivije argumente.

“Danas smo imali malo sramežljivije učenike koji su se raspravljali o ovom problemu, ali ipak smo uspjeli čuti što zaista misle o zaštiti i sigurnosti na internetu, a neki od njih podijelili su i vlastita iskustva o cyber-bullyingu. Mislim da su svi jako puno danas naučili, a i na kraju su se i svi uspjeli zabaviti.”,  izjavila je Valerija Novak nakon debate.

Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sredstva Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment