Novi projekt Medijske tvornice zaslužio sufinanciranje Europske komisije

“Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”

Još jedan projekt mlade ekipe Medijske tvornice zaslužio je sredstva na natječaju, ovaj put na natječaju Europske komisije. “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama” je jedan od neprofitnih projekata koji su odabrani na lipanjskom natječaju Europske komisije u sklopu programa Mladi na djelu.

Opći cilj projekta je podići razinu svijesti o odgovornosti roditelja za ponašanje djece i mladih u realnom i u virtualnom svijetu. Želimo educirati i informirati djecu, mlade i roditelje te ostalie aktivne djelatnike u odgojno-obrazovnim institucijama o nasilju koje je itekako prisutno na Internetu. Planiramo ući u javnu sferu i odaslati poruke koje će motivirati ciljnu skupinu na način koji će predstavljati izazov za postojeće obrasce nasilja na Internetu, točnije društvenim mrežama poput Facebooka i You Tubea koje se nerijetko koriste kao instrument zlouporabe, objavljivanja i prikazivanja osobnih podataka u svrhu maltetiranja, ismijavanja ili zlostavljanja druge osobe.

Specifični ciljevi:

1. Ukazati na različite vrste nasilja, kao što je „cyber bullying“ (ismijavanje djece i mladih, osnivanje raznih fan stranica na Facebooku pod nazivima „Svi koji misle da je XY glup, ružan ili dosadan“ ili bilo koji drugi oblik zlostavljanja putem postavljanja video zapisa na YouTubeu i ostavljanja negativnih komentara)

2. Senzibilizirati javnost u prepoznavanju postojećih oblika nasilja među djecom i mladima u Hrvatskoj, te ih navesti da reagiraju kada se susretnu s oblikom internetskog nasilja

3. Potaknuti rasprave, i društvenu odgovornost te pokrenuti poboljšanja u postojećim politikama i programima koji će osigurati bolji sustav prevencije nasilja među djecom i mladima na Internetu

Želimo zahvaliti Europskoj komisiji i izraziti veselje što ćemo marljivo početi raditi na njemu početkom 2012. godine.“, izjavila je predsjednica Valerija Novak.

Post a comment