Održana debata u Jastrebarskom!

“Nasilje nje cool”

No file selected.

U osnovoj školi “Ljubo Babić” u Jastrebarskom jučer je održana radionica u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” udruge Medijska tvornica.

Ukupno 25 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u otvorenoj diskusiji o problemu cyber-bullyinga i govora mržnje na internetu koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. 60-minutna rasprava sastojala se od iznošenja stavova afirmacijske skupine koja je zagovarala mišljenje kako je cyber-bullying ozbiljan problem u društvu i negacijske skupine koja je tvrdila da je to problem, ali i sastavni dio odrastanja, a prikazali su se i spotovi u kojima su učenici glumili. Ocjenjivački žiri u sastavu profesorice hrvatskog jezika Edite Jurjević, pedagoginje Barbare Krčmar i voditeljice projekta Valerije Novak odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate, a ovoga puta prevladali su uvjerljiviji i konstruktivniji argumenti negacijske skupine.

Novost u diskusiji bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo poduprijeti i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

Prije svake rasprave naglasim kako nitko nije na strani nasilja, niti afirmacijska niti negacijska skupina. Ovdje smo bili prvenstveno da učimo razgovarati o nasilju na internetu koje se svakodnevno događa, ali i da djeca saznaju nešto novo kroz igru i rad. Tako su se danas učenici upoznali s kampanjom Vijeća Europe protiv govora mržnje i dobili priliku da se aktivno uključe u kampanju koja kreće od siječnja iduće godine i u Hrvatskoj.”, izjavila je Valerija Novak nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje Medijske tvornice pod nazivom – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sufinanciranje Gradskog ureda za obrazovanje i šport Grada Zagreba, sufinaciranje Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment