Održana debata u Zagrebačkoj umjetničkoj gimnaziji!

“Nasilje nije cool” “Dislajkam mržnju”

U Zagrebačkoj umjetničkoj gimaziji u Zagrebu jučer je održana radionica u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” udruge Medijska tvornica koji se provodi u sklopu kampanje Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na internetu.

Ukupno 20 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u otvorenoj diskusiji o problemu cyberbullyinga i govora mržnje na internetu koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Đurđević. 60-minutna rasprava sastojala se od iznošenja stavova afirmacijske skupine koja je zagovarala mišljenje kako je cyberbullying ozbiljan problem u društvu i negacijske skupine koja je tvrdila da je to problem, ali i sastavni dio odrastanja, a prikazali su se i spotovi u kojima su učenici glumili. Ocjenjivački žiri u sastavu profesorice hrvatskog jezika Branke Krstičević, predstavnice službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih Anite Ćuk, promotorice kampanje “Dislajkam mržnju” Leone Paraminski te voditeljice projekta Valerije Đurđević odlučivao je o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate, a ovoga puta prevladali su uvjerljiviji i konstruktivniji argumenti negacijske skupine. Novost u diskusiji bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo poduprijeti i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

I danas je negacijska skupina bila aktivnija i konstruktivnija u obrani svojih stavova. Više nije iznimka da negacijska skupina pobjeđuje, očito afirmacijska skupina smatra da je pobjeda zagarantirana pa se nisu previše trudili dokazati svoje mišljenje. Rasprava je bila žustra, a imali smo i posebnu gošću, našu promotoricu kampanje Leonu Paraminski koja je doprinijela samoj raspravi.“, izjavila je Valerija Đurđević nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak kampanje iz 2012. godine Medijske tvornice pod nazivom – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sufinanciranje Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sufinaciranje Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment