Održana debata u SŠ Katarina Zrinski!

“Nasilje nije cool” “Dislajkam mržnju”

U Privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi Katarina Zrinski u Zagrebu jučer je održana radionica u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” udruge Medijska tvornica koji se provodi u sklopu kampanje Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na internetu.

Ukupno 25 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u otvorenoj diskusiji o problemu cyberbullyinga i govora mržnje na internetu koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Đurđević. 60-minutna rasprava sastojala se od iznošenja stavova afirmacijske skupine koja je zagovarala mišljenje kako je cyberbullying ozbiljan problem u društvu i negacijske skupine koja je tvrdila da je to problem, ali i sastavni dio odrastanja, a prikazali su se i spotovi u kojima su učenici glumili. Ocjenjivački žiri u sastavu voditeljice nastave Katice Srbić, voditeljice službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih Morane Makovec i voditeljice projekta Valerije Đurđević odlučivao je o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate, a ovoga puta prevladali su uvjerljiviji i konstruktivniji argumenti negacijske skupine. Novost u diskusiji bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo poduprijeti i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

Nije rijetkost da ponekad negacijska skupina bude bolje pripremljena i pobjedi afirmacijsku, koja je po deafultu u prednosti. To se dogodilo i u ovoj školi, učenici su pokazali da su otporniji na možebitne nevolje koje ih mogu snaći na društvenim mrežama. Svejedno, smatram da je debata koristila i jednoj i drugoj skupini da se osvijeste i primjerice bolje upoznaju s pojmom govora mržnje.”, izjavila je Valerija Đurđević nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak kampanje iz 2012. godine Medijske tvornice pod nazivom – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sufinanciranje Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sufinaciranje Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment