Predstavljena nacionalna kampanja NE govoru mržnje na internetu

“Dislajkam mržnju”

U Vladi RH na Markovom trgu danas je predstavljena nacionalna kampanja “Ne govoru mržnje na internetu” sa službenim spotom “Dislajkam mržnju”, kojom se Ministarstvo socijalne politike i mladih priključilo on-line kampanji Vijeća Europe “No Hate Speech Movement”.

Za ambasadoricu kampanje izabrana je tv voditeljica Iva Šulentić, a promotori su tv voditeljice Danijela Trbović i Ivana Nanut, novinar Tomislav Jelinčić, glumci Leona Paraminski, Goran Bogdan, Amar Bukvić i predstavnik hokejaškog kluba Medveščak Ante Mihić. Iva Šulentić istaknula je kako je zahvaljujući internetu svijet postao globalno selo, a mnogi nepoznati ljudi postali su nam puno bliži jer se klikom možemo povezati i s njima komunicirati. Taj je klik dobar ako su namjere i razgovori pozitivni, no ako se preko toga sije mržnja, onda je naša zadaća upozoriti da to nije dobro i da to treba spriječiti. I takvi “digitalni udarci” bole a naša je uloga da žrtvama takvog iskustva pomognemo, zaštitimo ih i uputimo gdje mogu potražiti pomoć, rekla je Šulentić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić upozorila je na veliki utjecaj interneta, pogotovo na mlade kojima je uvelike pomogao, ali ih u neku ruku i otuđio jer međusobno manje razgovaraju, a na internetu mogu doživjeti svakakve loše stvari. “Mi roditelji im ne možemo zabraniti internet, ali možemo im pomoći kako se zaštititi od kukavica koji u anonimnosti šalju govor mržnje i loše poruke. Želimo da akcija dopre do ljudi, pogotovo mladih, kako bi ih osvijestili da je govor mržnje nedopustiv“, naglasila je Opačić.

S obzirom da se kampanja prvenstveno provodi on-line izrađena je internet stranica www.dislajkammrznju.hr, te facebook profil “Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na internetu”. U kampanju su uključene i udruge mladih koje su odabrane na natječaju za projekt “Prevencija nasilnog ponašanja nad i među mladima na društvenim mrežama” koji je Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo lani u svibnju i osiguralo gotovo pola milijuna kuna. Među izabranim projektima je i projekt “Nasilje nije cool” Medijske tvornice.

Budući da smo mi kao udruga mladih već više od dvije godine aktivni u području prevencije i edukacije o cyberbullyingu u RH, ova kampanja je bila samo korak više u našim naporima. Zadovoljna sam što je Ministarstvo prepoznalo naš rad i što sam bila dio ekipe koja je stvarala spot same kampanje Dislajkam mržnju!“, zaključila je predsjednica udruge Medijska tvornica Valerija Novak koja je ujedno i članica Nacionalnog odbora za provedbu kampanje koja će trajati do 31.12.2014. godine.

https://youtube.com/watch?v=NVx7NirZOtc

Izvor: Hina i Medijska tvornica

Post a comment