ClosEUp u Slavonskom Brodu

“ClosEUp” Jučer je u Slavonskom Brodu održan prvi od ukupno pet jednodnevnih festivala ClosEUp kojima je cilj promovirati način realizacije projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Dogradonačelnik Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić, otvorio je Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza.

«Nadam se da će festival olakšati razumijevanje programa i fondova te zainteresirati javnost za prijavljivanje projekata i povlačenje sredstava iz fondova EU.», rekao je Andrić. Publika filmskog festivala «ClosEUp / Europa izbliza» je imala prilike vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. 

«Festivalom se nastoje prenijeti mogućnosti i raznolikosti fondova. Odabrano je i snimljeno 20 uspješnih projekata iz raznih područja: od pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva i dubrovačkog nakita, preko saniranja divljih odlagališta i pročišćivača voda, do zapošljavanja i očuvanja prirodne i kulturne baštine.», istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je nositelj projekta ClosEUp. 

Između 20 filmova prikazana su i četiri filma o projektima iz Brodsko-posavske županije: „Očuvajmo autohtono“ Brodskog ekološko društva, „Poljoprivreda za 21. stoljeće“ Poljoprivredne srednje škole „Matija Antun Reljković», zatim „Rosis, Rosas, Rosarum“ Razvojne agencije Brodsko-posavske županije i Direkcije za poljoprivredu grada Šapca te „Tehnologije za poduzetništvo“ Grada Nove Gradiške. Voditelji projekata su bili gosti festivala te su nakon filmova publici ispričali osobne doživljaje o počecima, provedbi i iskustvima upravljanja projektima. Tako je Šimo Beneš iz projekta «Očuvajmo autohtono» skrenuo pažnju na to da zbog projekata i dobivenih sredstava od EU udruga koju vodi zapošljava troje ljudi. 

«Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u Hrvatskoj registrirano preko 50 tisuća udruga, kada bi svaka zaposlila bar jednog čovjeka, broj nezaposlenih bi se znatno smanjio.» Također, najavio je i nove projekte te pozvao na suradnju. Tina Ribarić iz Centra za tehnološki razvoj – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije se osvrnula na to da s projektima ispočetka sve izgleda komplicirano, međutim, nakon što se svladaju pravila sve dolazi na svoje mjesto. Također, skrenula je pažnju i na važnost održivosti projekta te istaknula da je projekt «Rosis, Rosas, Rosarum» dugoročno umrežio poduzetnike koji se bave hortikulturom i omogućio im razvoj novih znanja i iskustava. Prema glasovima okupljenih odabran je i film miljenik publike je „Poljoprivreda za 21. stoljeće“. Nositelj tog projekta je poljoprivredna škola „Matija Antun Reljković» čiji ravnatelj, Vlado Prskalo, je istaknuo koliko su dobivena sredstva pomogla promjeni percepcije škole u javnosti te je to danas jedna od najatraktivnijih škola za upis srednjoškolaca s interesom koji je deset puta veći od predviđenih upisnih mjesta. Također, projekti su im osim modernizacije otvorili i mogućnost zapošljavanja dodatnog nastavničkog i stručnog kadra. Kako je bilo na festivalu možete pogledati u prilogu Slavonskobrodske Televizije u nastavku:

Projekt «ClosEUp / Europa izbliza» se realizira se uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.

Post a comment