Debata u Popovači i Novoj Gradiški!

“Nasilje nije cool” Medijska tvornica jučer je obišla čak dvije osnovne škole, onu u Popovači i Novoj Gradiški, te provela debatu na temu cyber-bullyinga i govora mržnje na Internetu u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool”. Prva škola na rasporedu bila je osnovna škola “Popovača” gdje se ukupno 22 učenika podijelilo u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti afirmacijske skupine. Ocjenjivački žiri u sastavu profesora Darka Rakića, psihologa Hrvoja Jelena i sudionice projekta iz Medijske tvornice odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate.

Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

U tijesnoj raspravi o problemu nasilja na internetu kao i govora mržnje na internetu pobjedu je odnijela afirmacijska skupina, a imali smo prilike i čuti zanimljive dječje prijedloge o tome kako bi oni riješili problem zaštite i sigurnosti na internetu. Tako je jedna djevojčica predložila da svaki vlasnik IP adrese mora dati virtualni otisak prsta kako bi, u slučaju počinjenja kaznenog djela na internetu, policija mogla odmah ući u trag počinitelju. 

“Učenici su zaista bili nepredvidljivi u svojim komentarima u raspravi, tako da smo u Popovači imali stavrno inovativne ideje i prijedloge za rješavanje problema nasilja na internetu. To me istovremeno oduševljava i veseli.”,  zaključila je Valerija Novak nakon debate.

Druga škola koju je ekipa Medijske tvornice odlučila obići isti dan bila je osnovna škola “Mato Lovrak” u Novoj Gradiški. Tamo se ukupno 20 učenika podijelilo u afirmacijsku i negacijsku skupinu, a pravila debate kao i teme rasprave bile su jednake kao i u Popovači. Ovaj puta ocjenjivački žiri sastojao se od profesora Igora Samca, pedagoginje Slavice Janošević Ordanić te posebne gošće zamjenice gradonačelnika Nove Gradiške Ljiljane Lukačević koja je pohvalila sve sudionike te izrazila zadovoljstvo projektom koji se bavi upravo prevencijom međuvršnjačkim nasiljem na internetu.

Uvijek mi je drago kad naš rad prepoznaju i stručnjaci kao i službene osobe iz gradskih ureda, ministarstava ii obrazovno-odgojnih institucija. To znači da radimo jako dobar posao i korisnu stvar za sve sudionike u društvu, a ponajviše za djecu i mlade.“, zaključila je Valerija Novak.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sredstva Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment