Održana debata u Našicama!

“Nasilje nije cool”

U srednjoj školi “Isidora Kršnjavoga” u Našicama jučer je održana debata u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” Medijske tvornice.

Ukupno 18 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti negacijske skupine. Ocjenjivački žiri u sastavu profesorice Ljerke Nađ Baričević, pedagoginje Sanje Olbine Borić i sudionice projekta iz Medijske tvornice odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate.

Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

Rasprava je održana pred prepunom višenamjenskom dvoranom škole, a u tijesnoj raspravi o problemu nasilja na internetu kao i govora mržnje na internetu pobjedu je odnijela afirmacijska skupina.

“Prije svake rasprave naglasim kako nitko nije na strani nasilja, niti afirmacijska niti negacijska skupina. O pobjedniku stvarno odlučuju nijanse, nekad su argumenti bolji u videima nekad su bolji uživo u raspravi, a na kraju su svi učenici pobjednici jer su svojim sudjelovanjem dokazali nultu toleranciju na nasilje na što sam osobito ponosna.”,  zaključila je Valerija Novak nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sredstva Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment