MEDIJSKA TVORNICA NA KONFERENCIJI O MLADIMA

NEUDOBAN POLOŽAJ: DISKRIMINACIJA MLADIH NA TRŽIŠTU RADA

Jučer su na završnoj konferenciji NeuDOBan položaj prezentirani rezultati projekta Diskriminacija mladih na tržištu rada, a u raspravi o zaključcima i preporukama Mreže mladih Hrvatske sudjelovale su i Valerija Novak i Maja Puhovski iz Medijske tvornice.

Oko 36 posto mladih susrelo se s dobnom diskriminacijom tijekom traženja posla u Hrvatskoj, pokazuju rezultati istraživanja predstavljenog na završnoj konferenciji projekta “Diskriminacija mladih na radnome mjestu” održanoj u Zagrebu.

“Jednogodišnji projekt istraživanja diskriminacije mladih na tržištu rada u Hrvatskoj pokazao je da poslodavci u ponudi brojne i često vrlo kvalificirane radne snage zahtjev za prethodnim radnim iskustvom često koriste kao izvor neizravne diskriminacije i povod za iskorištavanje neiskusnih mladih radnika. “S diskriminacijom se mladi, zbog svoje dobi i neiskustva, susreću tijekom razgovora o zaposlenju, ali i tijekom napredovanja u karijeri, što je vrijedećim zakonom okvalificirano kao izravna diskriminacija.”, upozorio je Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske.

O visokoj nezaposlenosti i zapošljavanju govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, istaknuvši da je prošle godine zaposleno više od 170 tisuća ljudi u Hrvatskoj, više nego protekle četiri godine, ali još premalo za zaustavljanje negativnih trendova. Znatnije pozitivne pomake, dodao je, očekuje potkraj ove i u idućoj godini. Zadovoljan je interesom mladih za mjere stručnog osposobljavanja, uz 1600 kuna mjesečne naknade, plaćen staž i zdravstveno osiguranje. Te mjere, za koje je prošle godine izdvojeno oko 400 milijuna kuna, iskoristilo je oko 9000 mladih. “Ove godine očekuje se sličan interes, a izdvajanja će biti 478 milijuna kuna. “Cilj nam je ukinuti nezapošljiva zvanja, pokrenuti mobilnost radne snage i smanjiti dugotrajnu nezaposlenost koja postaje velik problem za pojedinca, ali i za društvo u cjelini.”, poručio je ministar.

Nakon završetka konferencije, Valerija Novak i Maja Puhovski, voditeljice raznih projekata Medijske tvornice usmjerenih zaštiti ljudskih prava svih ugroženih skupina u društvu, pa tako i mladih, pozdravile su inicijativu Mreže mladih Hrvatske te najavile novi projekt Medijske tvornice u domeni zaštite i poboljšanja položaja žene na tržištu rada bez obzira na dob.

Izvor: www.hrt.hr

Post a comment