POZNATI HRVATI PROTIV NASILJA NA INTERNETU

Nasilje nije cool

No file selected.Jučer su poznate osobe prisustvovale prezentaciji projekta “Nasilje nije cool” koji je ekipa Medijske tvornice predstavila u u okviru CARNetovog programa na INFO sajmu.

“Nasilje nije cool” nastavlja se na prethodnu uspješnu medijsku kampanju “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!” koja se provodila od siječnja do listopada 2012. godine. Cilj kampanje je bio informirati, senzibilizirati i educirati prvenstveno djecu i mlade te roditelje i širu javnost o postojanju i prevenciji nasilja na društvenim mrežama, odnosno cyber-bullyinga. Projekt se prezentirao u obliku interaktivne učionice moderirane od strane voditeljice projekta Valerije Novak, a održana je i projekcija dva spota nastala u sklopu kampanje čija je glasnogovornica Daniela Trbović. Osim učenika i profesora iz publike, u učionici su sudjelovali i potpredsjednica udruge Medijska tvornica Maja Puhovski i redatelj spotova iz kampanje David Tešić, ali i mnoge poznate osobe kao što su Boris Đurđević, Lana Klingor, Martin Kuzmanović i Daniela Trbović koji su se prisjetili svojih školskih dana te sjeli nazad u školske klupe i pogledali kratke spotove koji se bave tematikom nasilja na društvenim mrežama. Dok prvi spot obrađuje tematiku nasilja na Facebooku, drugi spot se bavi tematikom nasilja na You Tubeu, a nakon prikazivanja potakla se i otvorena diskusija s psihologinjom Sandrom Tolić koordinatoricom volonterskih aktivnosti udruge Hrabri telefon te s Helenom Miladić, načelnicom Odjela mladih pri Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport koja je izrazila veliko zadovoljstvo s projektom i naporima mladih ljudi iz Medijske tvornice koji svojim aktivnostima nastoje uvesti medijsku kulturu u svakodnevno obrazovanje mlađih naraštaja.

Drago mi je da je predstavljanje projekta prošlo jako dobro, zadovoljna sam odazivom publike, posebice mladih školaraca koji su nam glavna ciljna skupina. Nadam se da ćemo uspjeti skupiti novac kako bi proveli projekt iduće polugodište po školama diljem Hrvatske te sustavno radili na edukaciji i prevenciji međuvršnjačkog nasilja na Internetu.“, izjavila je voditeljica projekta te predsjednica udruge Medijska tvornica, Valerija Novak.

Treba obrazovati našu djecu i ohrabiriti ih da prijave svaki oblik nasilja koje dožive na Internetu. Ovakve projekte pozdravljam i vjerujem da je to dobar početak za sustavno poboljšanje bon-tona među mladima na društvenim mrežama.“, izjavila je jedna od „učenica“, popularna pjevačica i samohrana majka Lana Klingor.

Poslije diskusije održan je i kreativni video natječaj u kojem su školarci iz publike imali priliku snimiti svoju video poruku o cyber-bullyingu a najbolja poruka biti će nagrađena iPod shuffleom, vrijednom nagradom Apcom Hrvatske.

Post a comment