MEDIJSKA TVORNICA NA NACIONALNOJ RASPRAVI “MIS MLADIH”

NACIONALNA KONFERENCIJA MOBILNOST, INFORMIRANJE I SAVJETOVANJE MLADIH

17. travnja 2013. godine na Europski dan informiranja mladih u Hrvatskom Saboru održala se Konferencija “Mobilnost, informiranje i savjetovanje mladih” u sklopu projekta “Mobilnost, informiranje i savjetovanje mladih” kojeg provodi Zajednica ICM u Hrvatskoj a koji je financiran sredstvima Europske komisije, kroz program Mladi na djelu. Predsjednica Medijske tvornice Valerija Novak sudjelovala je na Konferenciji kao jedna od 20 osoba u RH koje rade s mladima.

Na Konferenciji se u svrhu definiranja zajedničkih zaključaka i preporuka u području Mobilnosti, informiranja i savjetovanja mladih koristeći metodu World Cafe-a proveo dijalog između 80 sudionika (60 predstavnika mladih i 20 osoba koje rade s mladima i donositelja odluka), s ciljem kvalitetnog doprinosa izradi poglavlja o Mobilnosti, informiranju i savjetovanju mladih u okviru nadolazećeg Nacionalnog programa za mlade.

Projekt “MIS mladih” s ciljem razvoja i unapređenja područja Mobilnosti, informiranja i savjetovanja mladih, u trajanju od 5 mjeseci, doprinosi razmjeni informacija, mišljenja i stavova mladih kroz istraživanje i javne rasprave, odnonosno strukturirani dijalog među mladima, osobama koje rade s mladima i donositeljima odluka u području mobilnosti, informiranja i savjetovanja mladih na obje razine (lokalnoj i nacionalnoj). Tijekom priprema glavne aktivnosti, na području 4 regije u nadležnosti regionalnih info centara za mlade (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) provelo se s 300 mladih po regiji istraživanje o trenutnoj situaciji, stavovima te potrebama ukupno 1200 mladih u spomenutom području. Potom su se u istim regijama, kroz javne rasprave (prvi dio glavne aktivnosti) s 40 sudionika (30 mladih i 10 osoba koje rade s mladima) po regiji (ukupno 160), definirale konkretne aktivnosti i mjere te kreirali zaključci.

Ovdje možete pronaći rezultate istraživanja po regijama.

Izuzetno kvalitetna rasprava u kojoj smo donijeli zajedničke vrijedne zaključke koji će se nadam se uključiti u mjere i preporuke pri izradi novog Nacionalnog programa za mlade. Projekt MIS Mladih potvrdio je naše procjene da prosječno čak 75% mladih, neovisno o regiji, traži informacije o raznim pitanjima najčešće traži na Internetu, te da se moramo osvijestiti o utjecaju i učinku novih medija u RH.“, izjavila je Valerija Novak.

Post a comment