Održan koncert “Nasilje nije cool”

“Nasilje nije cool” “Dislajkam mržnju”

Sinoć se u kazalištu Vidra, koji je ponajviše vrvio djecom i mladima, održao koncert “Nasilje nije cool” čime se obilježilo 12 mjeseci djelovanja Medijske tvornice protiv cyberbullyinga i govora mržnje na internetu dok je prihod od ulaznica namjenjen radu Savjetovališta protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz”.

Projekt Nasilje nije cool koji je udruga Medijska tvornica provodila po školama diljem Hrvatske posljednjih godinu dana, a čiji je cilj edukacija i prevencija vezana uz temu cyberbullyinga i govora mržnje na internetu, proslavio je kraj svojih aktivnosti velikim koncertom protiv nasilja. Tako su brojni posjetitelji sinoć mogli uživati u live izvedbama poznatih glazbenika kao što su: grupa Connect, Lana Jurčević, Ivana Kindl, Leteći Odred, Luka Nižetić, Slavonia Band, Sandi Cenov i Teška industrija.

Uistinu sam ponosna što su nas građani, posebice djeca i mladi, podržali u ovako velikom broju. To znači da naša borba nije uzalud i da nije došla kraju već naprotiv, ona je tek počela. Željela bih zahvaliti našim glazbenicima na divnim nastupima, svome suprugu, obitelji, prijateljima i volonterima na pomoći i podršci, ali i suoorganizatoru koncerta HDS Zampu.” poručila je voditeljica projekta i organizatorica koncerta Valerija Đurđević iz Medijske tvornice.

Na koncertu koji je vodila Iva Šulentić, koja je ujedno i ambasadorica kampanje Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na internetu, bili su prisutni i uvaženi uzvanici: Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Katarina Milković, Pomoćnica pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te bračni par Ritz koji je posebno uživao u koncertu: “Prekrasno je bilo vidjeti na jednom mjestu različite generacije od djece, roditelja, baka, djedova… Još jednom hvala Valeriji do srca, proveli smo prekrasnu večer i upoznali veliki broj pozitivnih ljudi.”- rekla je Suzana Ritz, predsjednica Savjetovališta protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz”.

Cilj programa Nasilje nije cool bio je potaknuti raspravu o cyberbullyingu na školskim hodnicima, doprijeti izravno na ciljne skupine i na taj način približiti temu za one koji sudjeluju u njoj najviše, bilo kao žrtva ili kao nasilnik. Kroz medijske radionice organizirana su interaktivna video-snimanja i otvorene rasprave o cyberbullyingu, govoru mržnje i nasilju na internetu općenito. U prvoj fazi sudionici su motivirani za izradu vlastitog videa o tome kako oni vide problem nasilja na internetu. U drugoj fazi održavaju su debate o problemu cyberbullyinga na kojima sudjeluju stručnjaci iz područja psihologije, sociologije ili pedagogije za poticanje otvorene rasprave među sudionicima. U projekt bilo je uključeno 15 osnovnih i srednjih škola u 10 gradova na području RH čime se obuhvatilo preko 300 djece i mladih u edukaciji i prevenciji cyberbullyinga i govora mržnje na internetu.

Nasilje nije cool proveo se kroz program EU Mladi na djelu, te je krajem prošle godine postao partnerski projekt u sklopu kampanje Vijeća Europe “No Hate Speech Movement”, koji se u RH provodi kroz Ministarstvo socijalne politike i mladih pod nazivom “Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na internetu”. Također, projekt Nasilje nije cool sufinancira se kroz Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, a provodi se uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Post a comment