Održana debata u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu!

“Nasilje nije cool” “Dislajkam mržnju”

U Elektrotehničkoj školi u Zagrebu danas je održana radionica u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” udruge Medijska tvornica koji se provodi u sklopu kampanje Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na internetu.

Ukupno 20 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u otvorenoj diskusiji o problemu cyber-bullyinga i govora mržnje na internetu koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Đurđević. 60-minutna rasprava sastojala se od iznošenja stavova afirmacijske skupine koja je zagovarala mišljenje kako je cyberbullying ozbiljan problem u društvu i negacijske skupine koja je tvrdila da je to problem, ali i sastavni dio odrastanja, a prikazali su se i spotovi u kojima su učenici glumili. Ocjenjivački žiri u sastavu pedagoginje Sanje Ajman, voditeljice službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih Morane Makovec i voditeljice projekta Valerije Đurđević odlučivao je o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate, a ovoga puta prevladali su uvjerljiviji i konstruktivniji argumenti afirmacijske skupine.

Novost u diskusiji bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo poduprijeti i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

“Ovo mi je bila jedna od dražih debata jer su učenici bili razgovorljivi, spretni u komentarima i spremni za suradnju. Pogledali su i spot Dislajkam mržnju koji su pohvalili, a posebno su istaknuli kako im se sviđa ovakav neposredan rad u kojem mogu izreći svoje mišljenje i iskazati kreativnost.”, izjavila je Valerija Đurđević nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak kampanje iz 2012. godine Medijske tvornice pod nazivom – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sufinanciranje Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sufinaciranje Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment