Održana debata u Osijeku!

“Nasilje nije cool” U osnovnoj školi “Mladost” u Osijeku jučer je održana debata u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” Medijske tvornice. Ukupno 25 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti negacijske skupine. Ocjenjivački žiri u sastavu socijalne pedagoginje Biljane Nikšić, profesorice Blanke Mihaljević, pročelnice za informatiku i računasrstvo pri agenciji za odgoj i obrazovanje Viktorije Hržice, predstavnice učenika te sudionice projekta iz Medijske tvornice odlučivale su o pobjedniku otvorene diskusije odnosno debate.

Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornica uključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu.

Posebna gošća u prepunoj svečanoj dvorani bila je predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan koja je izrazila zadovoljstvo održavanjem ovakvog projekta po školama. Čestitala je voditeljici projekta i udruzi Medijska tvornica na izvrsno obavljenom poslu.

“Jako mi je drago da je danas s nama bila i predstavnica podružnice Osijek iz Agencije za odgoj i obrazovanje obzirom da nas oni prate od samog početka. Diskusija je prošla jako dobro, djeca su bila odlična u artikuliranju i razmjeni mišljenja. Žiri je stvarno imao težak zadatak.”, izjavila je Valerija Novak nakon debate.

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sredstva Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment