Održana debata u Rijeci!

“Nasilje nije cool” Fran Franković” u Rijeci jučer je održana debata u sklopu aktualnog projekta “Nasilje nije cool” Medijske tvornice. Ukupno 25 učenika podijelilo se u afirmacijsku i negacijsku skupinu te sudjelovalo u debati o problemu cyber-bullyinga koju je moderirala voditeljica projekta Valerija Novak. U 60 minutnoj raspravi, pri čemu su se prikazali i spotovi u kojima su učenici glumili, prevladali su učinkoviti, uvjerljivi i konstruktivniji argumenti negacijske skupine. Ocjenjivački žiri u sastavu socijalne pedagoginje Stele Bakarčić, profesorice hrvatskog jezika Marine Frlan-Jugoi sudionice projekta Sanje Surme iz Medijske tvornice odlučile su u korist negacijske skupine koja je bila bolje pripremljena te su u branjenju svojih stavova čak i citirali članak iz Ustava RH. 

Novost u debati bila je rasprava o pojmu govora mržnje kao sastavne pojave odnosno fenomena koji se pojavljuje kao oblik nasilja na internetu. Obzirom da je projekt “Nasilje nije cool” odlučilo financijski podržati i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje provodi aktualnu kampanju Vijeća Europe “No Hate Speech Movement” – Pokret protiv govora mržnje na internetu – time se i Medijska tvornicauključila u edukaciju i prevenciju govora mržnje na internetu. 

Djeca su dobro informirana, stoga sam ugodno iznenađenja njihovim razmišljanjem o pojmu cyber-bullyinga, ali i znanjem o govoru mržnje koji se pojavljuje u obliku diskriminirajućih komentara ispod vijesti na svim relevantim hrvatskim portalima. To znači da smo započeli dobar posao u dobrom smjeru i da je edukacija jedini ispravni način ka prevenciji društveno nepoželjenog ponašanja. U ovoj debati je ovaj put pobjedu odnijela negacijska skupina, ali to nikako ne znači da je nasilje opravdano.”, izjavila je Valerija Novak nakon debate. 

“Nasilje nije cool” predstavlja nastavak prošlogodišnje kampanje – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu, sredstva Gradskog ureda za obrazovanje i šport, sredstva Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Post a comment