Održana prva radionica u Zagrebu

Nasilje nije cool Danas je u prostorijama osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu, održana prva od 11 planiranih radionica u sklopu projekta Nasilje nije cool. Ukupno 26 prijavljenih učenika viših razreda osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu prijavilo se za sudjelovanje u novom projektu Medijske tvornice.

“Nasilje nije cool” nastavak je uspješnog projekta Medijske tvornice – “Zaustavimo nasilje na društvenim mrežama!”, a provodi se uz sufinanciranje Europske komisije kroz program Mladi na djelu uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, suglasnost Ministarstva socijalne politike i mladih te preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Cilj projekta “Nasilje nije cool” jest potaknuti diskusiju na školskim hodnicima, doprijeti izravno do ciljne skupine te tako približiti temu onima koji u njoj najviše sudjeluju, bilo kao žrtva, bilo kao nasilnik. Na radionicama planiramo angažirati stručnjake iz područja psihologije, socijologije, pedagogije, ali i poznate osobe s kojima se mogu poistovjetiti kako bi potakli razgovor o nasilju. Planiramo podijeliti polaznike u afirmacijsku i negacijsku skupinu te ih motivirati da snime svoj amaterski video o tome kako oni vide problem nasilja na društvenim mrežama. 

Kako se kroz radionice planira obuhvatit 200 djece i mladih te 11 osnovnih škola na području Republike Hrvatske, voditeljica projekta Valerija Novak uz pomoć profesora informatike Gorana Mučnjaka, upravo je danas održala prvu fazu radionice u Zagrebu, u kojoj su se, nakon provedene ankete o stupnju znanja o cyber-bullyingu, učenici podijelili u afirmacijsku i negacijsku skupinu te osmisli video skečeve za svaku od skupina. Osmišljene scenarije u kojoj su i sami glumili, učenici su snimili uz pomoć opreme Medijske tvornice te snimatelja Davida Tešića koji je snimio netom napisane scenarije afirmacijske i negacijske skupine. 

Na snimanju je bilo jako zabavno, jednostavno obožavam raditi s djecom, pogotovo ove dobi. Tada su stvarno najzanimljiviji. Ideje za skečeve su im super, stvarno sam ponosna na sve sudionike! U nastavku našeg rada očekuje nas montaža snimljenog materijala te potom i otvorena diskusija u kojoj će bolja skupina odnijeti pobjedu, ali i naučiti više o tome kako se pravilno ponašati i zaštititi na internetu“, izjavila je voditeljica projekta Valerija Novak.

Post a comment